מדעי החיים הוא תחום מרתק העוסק בחקר מערכות החיים השונות ויחסי הגומלין בין מערכות אלו. בשנים האחרונות, עם פיצוח פרויקט הגנום האנושי
חלה התקדמות רבה בנושא המחקר הביולוגי והתחום הפך למרכזי בתחומים משלימים נוספים כרפואה, מדעי המוח וביו-פסיכולוגיה, הנדסה וביוטכנולוגיה, כימיה, אקולוגיה ומדעי הסביבה ומחשבים וביו אינפורמטיקה.
בוגרי לימודי ביולוגיה יכולים להשתלב בתחומי המחקר ולהמשיך לתארים מתקדמים, לשלב את הלימודים עם תחום נוסף או להוציא תעודת הוראה ולהשתלב במערך החינוך בתחום המדעים, הביולוגיה או מדעי הסביבה.
מה לומדים במסגרת לימודי הביולוגיה?
לימודי ביולוגיה הינם רחבים וכוללים תחומי התמחות רבים, לכן התואר הראשון בביולוגיה מקנה ידע ובסיס רחב להתמחות בהמשך הדרך. שנת הלימודים הראשונה מוקדשת רובה ככולה ללימודי המבואות השונים, הנדרשים לשם הבנה מעמיקה של הביולוגיה המתקדמת: כימיה כללית ופיסיקלית, כימיה אורגנית, פיסיקה, מתמטיקה, שיטות מחקר, סטטיסטיקה ומחשבים הם חלק מהנושאים הבסיסיים אותם תלמידי הביולוגיה לומדים בתחילת המסלול.
בהמשך הלימודים מתרכזים בתחומים שונים בביולוגיה, כאשר לכל מוסד לימודים הקורסים המייחדים אותו. נושאים אופייניים הם אנטומיה ופיזיולוגיה של האדם, זואולוגיה, בוטניקה, אקולוגיה ומדעי הסביבה, גנטיקה, מדעי המח, מיקרוביולוגיה ועוד.
אילו תחומים פתוחים בפני בוגרי לימודי ביולוגיה?
לאחר סיום לימודי התואר ראשון רבים ממשיכים לתארים מתקדמים, המאפשרים להם להשתלב בקריירה מתחום המחקר בנקודת פתיחה טובה יותר, אולם ניתן להשתלב גם לאחר סיום התואר הראשון. מרבית עבודת המחקר הביולוגיה כוללת עבודת מעבדה רבה. בתחום המחקר קיימים כמה שווקים אופייניים בהם קיים ביקוש רב לביולוגים כגון שוק התרופות, הקוסמטיקה, חברות הביוטכנולוגיה, חקלאות, מזון וכן תחום איכות הסביבה.
המרכז האקדמי רופין
תחום נוסף בו משתלבים מסיימי לימודי הביולוגיה הוא תחום ההוראה. ניתן להשתלב וללמד ביולוגיה ומדעים, וכן להתמחות בתחומים כגון לימודי הסביבה.
מה נדרש כדי להתקבל ללימודי הביולוגיה?
דרישות הקבלה אמנם משתנות בין מוסד לימודים אחד למישנהו, אך ברובם הדרישה היא לבגרות מלאה הכוללת לימודי אנגלית ומתמטיקה מורחבים, וכן מעבר של הבחינה הפסיכומטרית.
מי מתאים ללימודי הביולוגיה?
לימודי הביולוגיה מתאימים לאלו המעוניינים לפנות לכיוון המחקר, בין אם במסגרת אקדמית או במסגרת השוק התעשייתי. בנוסף, אנשים הרואים את עתידם בתחום החינוך וההוראה, מתעניינים בתחום הביולוגיה ונהנים ממנו.
לא רק חוקרים ומחנכים אפשר למצוא בתחום זה. תחום הביו אינפורמטיקה מתאים לאנשי מחשבים המחפשים נישה ייחודית ומעניינת. גם פעילים למען איכות הסביבה, או כאלו הרואים את עתידם בתחום החקלאות או הוטרינריה, מתאימים ללימודי מסוג זה. תחום נוסף אליו פונים הבוגרים, המתאים לסוג שונה של אנשים, הוא לימודי התזונה ועבודה כיועצי תזונה ותזונאים קליניים. תחום זה מתאים לאנשים המעוניינים לעבוד עם אנשים ולעזור להם.
לימודי הביולוגיה מתאימים למגוון גדול של אנשים השואפים להתברג במגוון מקצועות. התחומים הנלמדים במסגרת לימודי הביולוגיה מהווים בסיס טוב להמשך לימודים או התמחות מקצועית עליה ניתן להחליט גם במהלך הלימודים עצמם.