שמעתם על האוניברסיטה הפתוחה אבל אתם לא בטוחים שאתם מבינים מה המשמעות של לימודים באוניברסיטה הפתוחה? הנה מדריך קצר עם היתרונות והחסרונות.
לימודים אקדמיים מטרידים אתכם כבר אחרי צבא? אתם חוששים מהבחינה הפסיכומטרית? מיותר לציין שאם כבר הגעתם לשלב שבו אתם מתכננים את הלימודים האקדמיים שלכם, חשוב שתשקלו היטב עם עצמכם מה אתם בדיוק רוצים וצריכים. בתוך אוקיינוס של מידע על לימודים אקדמיים, שבו אתם אמורים לדעת לשחות, כדאי שתבררו היטב עם עצמכם מה עונה בדיוק לצרכים שלכם וליכולת שלכם. שימו לב, החלטה על לימודים אקדמיים היא החלטה חשובה מידי מכדי להשאיר אותה לידי המקרה ופשוט לזרום. מאוד לא מומלץ סתם כך "לזרום" אלא להקדיש זמן ולהשקיע בכך מחשבה מעמיקה. בתוך שלל הידיעונים שיגיעו לידיכם תתקלו בוודאי גם הסברים על לימודים באוניברסיטה הפתוחה. אז מה זה לימודים באוניברסיטה הפתוחה? לימודים אקדמיים לכל דבר כמו בכל אוניברסיטה אחרת, אלא שיש הבדלים גדולים בשני דברים קריטיים מאוד. ההבדל הראשון של לימודים באוניברסיטה הפתוחה הוא בתנאי הקבלה.
תנאי הקבלה באוניברסיטה הפתוחה
לימודים באוניברסיטה הפתוחה יפטרו אתכם מהמאמץ העילאי והבלתי אפשרי (כמעט) להוציא ציון פסיכומטרי בשמיים רק כדי להתקבל לחוג שאתם כל כך רוצים ללמוד. האוניברסיטה הפתוחה תפתח לכם את שעריה גם אם לא הוצאתם ציון פסיכומטרי גבוה וגם אם בכלל לא ניגשתם לבחינה. זהו יתרון גדול מאוד של לימודים באוניברסיטה הפתוחה, לכל אחד יש הזדמנות ללמוד לימודים אקדמיים ולא משנה עם אילו ציוני בגרות או פסיכומטרי הוא מגיע. האוניברסיטה הפתוחה לא תשפוט אתכם על פי ההישגים שלכם לפני שבחרתם ללמוד באוניברסיטה, היא לא תקבע אם אתם יכולים ללמוד חוג כזה או אחר רק על פי ההישגים שלכם לפני הלימודים אלא תיתן לכם את ההזדמנות ללמוד ותתייחס אליכם בהתאם להישגים שלכם בזמן הלימודים עצמם. מה זה אומר? המסר של לימודים באוניברסיטה הפתוחה הוא שההצלחה בלימודים היא בידיים שלכם ואם תשקיעו בלימודים, תצליחו גם אם אין לכם בגרות ואם אין לכם פסיכומטרי.
מתכונת הלימודים באוניברסיטה הפתוחה
לימודים באוניברסיטה הפתוחה הם לא פחות תובעניים מהאוניברסיטה הרגילה אם לא יותר. אומנם תנאי הקבלה לא נוקשים אבל אל תתנו לזה לבלבל אתכם. לימודים באוניברסיטה הפתוחה זה לא עניין פשוט בכלל. שימו לב להבדל השני החשוב בין האוניברסיטה הפתוחה לאוניברסיטה רגילה, מתכונת הלימודים של האוניברסיטה הפתוחה כשמה כן היא, הלימודים במתכונת פתוחה. כלומר, אתם לוקחים את הלימודים בקצב שלכם ואתם לא חייבים בכלל להגיע לשום שיעור אלא ללמוד באופן עצמאי לחלוטין בבית מתוך ספרי הלימוד של האוניברסיטה הפתוחה. לימודים באוניברסיטה הפתוחה לא כוללים הרצאות פרונטאליות באוניברסיטה, מדובר בלימוד עצמאי ואישי. מידי פעם יש שיעורי הנחיה אך גם הם לא בגדר חובה. לכן, בעצם אין מי שילחיץ אתכם ויגיד לכם מה לעשות, איך ללמוד ומתי ללמוד, הלימודים הם בקצב שלכם, האם זה יתרון או חיסרון? תגידו אתם.
למי מתאימה האוניברסיטה הפתוחה?
כשאתם חושבים על לימודים אקדמיים נסו לברר האם אתם מסוגלים (והאם אתם בכלל רוצים) ללמוד באופן עצמאי או חייבים מסגרת יותר נוקשה של לימודים. אל תבחרו בלימודים באוניברסיטה הפתוחה רק בגלל שתנאי הקבלה לא דורשים מכם יותר מידי. קחו בחשבון שהלימודים הם באותה רמה כמו באוניברסיטה רגילה או מכללה ואתם נדרשים להשקיע באותה מידה בלימודים אם לא יותר, בררו עם עצמכם האם אתם בכלל מסוגלים ללמוד לבד.
יתרונות האוניברסיטה הפתוחה
לימודים באוניברסיטה הפתוחה הם בעלי יתרונות רבים ואחד מהיתרונות הוא הזמן שלכם, שנתון לשליטתכם הבלעדית. כלומר, אתם תחליטו כמה קורסים לקחת בכל סמסטר ותוכלו לשלב בצורה אידיאלית את הלימודים עם העבודה. באוניברסיטה רגילה קשה לשלב עבודה ולימודים כיון שהכול הרבה יותר לחוץ ואתם מחויבים לקחת את מספר הקורסים שהאוניברסיטה קובעת כל סמסטר. מהבחינה הזו, הלימודים באוניברסיטה הפתוחה שונים מאוד מאוניברסיטה אחרת. יתרון נוסף של לימודים באוניברסיטה הפתוחה הוא שהקמפוסים של האוניברסיטה מפוזרים ברחבי הארץ, בערים רבות, כך שאתם יכולים ללמוד בקרבה גדולה מאוד לבית שלכם.
למרות היתרונות, קחו בחשבון את כל המאפיינים של לימודים באוניברסיטה הפתוחה, כולל החסרונות לפני שאתם מחליטים איפה ללמוד. זכרו, שהאוניברסיטה הפתוחה מציעה מגוון רחב של חוגים ללימודי תואר ראשון אבל לא כל תחום לימודים הוא אפשרי בה. לדוגמה, אין אפשרות ללמוד משפטים לתואר ראשון באוניברסיטה הפתוחה. מלבד זאת, חשוב לציין שגם אם תרצו להאיץ את קצב הלימודים באוניברסיטה הפתוחה ולקחת יותר קורסים כל סמסטר, לא בטוח שהדבר יהיה אפשרי. לכן מומלץ לבחור במסגרת לימודים שתתאים לדרישות שלכם, ליכולת שלכם, לאופי שלכם ואף לסגנון החיים שלכם.